Wat te doen tegen Hooikoorts?

Wat kun je tegen hooikoorts doen? Je kunt er helaas nog niet van genezen. Er is geen middel tegen hooikoorts waarmee je voor altijd van je klachten af bent. Hoewel wetenschappers ervan uitgaan dat er ooit een vaccin tegen hooikoorts ontwikkeld gaat worden, is dat is nu nog toekomstmuziek. Hoewel hooikoorts heel vervelend is, kan het geen kwaad. Je klachten verdwijnen vanzelf als de pollen de lucht weer uit zijn. In de tussentijd kun je gelukkig wel veel doen om de symptomen van hooikoorts tegen te gaan door:

 1. Het contact met pollen te vermijden.
 2. De symptomen van hooikoorts te bestrijden.
 3. De oorzaak van hooikoorts aan te pakken.

Vermijd contact met pollen

Het eerste wat je kunt doen is het contact met pollen vermijden. Dat is lang niet altijd mogelijk, soms adem je ze toch in, maar met deze tips maak je de kans op klachten in ieder geval kleiner.

Tips tegen hooikoorts

 • Blijf zoveel mogelijk binnen en houd deuren en ramen gesloten.
 • Ga na een regenbui sporten of wandelen, dan is de hoeveelheid stuifmeel meestal lager.
 • Houd in de auto de ramen en blowers dicht.
 • Draag buiten een zonnebril.
 • Ga niet de natuur in, bezoek liever een stad of ga naar zee.
 • Droog wasgoed binnen zodat het wasgoed geen pollen opvangt.
 • Wissel van kleding als je in de buitenlucht bent geweest.
 • Lucht het huis vroeg in de morgen als het buiten nog vochtig is.

Wat ook tegen hooikoorts kan helpen is het vermijden van alcohol, (tabaks)rook en temperatuurverandering. Deze prikkels kunnen je klachten verergeren.

Lees hier meer tips tegen hooikoorts

Bestrijd de symptomen

Met middelen* tegen hooikoorts kunnen je je klachten bestrijden. Er zijn verschillende middelen in verschillende vormen: tabletten, neusspray en oogdruppels. Net wat je prettig vindt. Je kunt middelen kopen zonder recept bij de apotheek en drogist en er  zijn ook middelen tegen hooikoorts die je alleen op doktersrecept kunt krijgen.

Pak de oorzaak aan

Het is ook mogelijk de symptomen van hooikoorts te verlichten en tegelijkertijd de onderliggende oorzaak aan te pakken. Vraag uw (huis) arts over de mogelijkheden die er bestaan om de onderliggende oorzaak van uw hooikoorts aan te pakken.
Ook acupunctuur kan helpen tegen hooikoorts. Deze behandelmethode stimuleert het afweersysteem om zo hooikoortssymptomen te verminderen.

* Geneesmiddelen en Medische hulpmiddelen

Hooikoorts weerbericht
Hooikoorts weerbericht
Buien zorgen voor weinig overlast
Geldig vanaf 2015-03-02
Maart staat op de kalender en daardoor nemen ook de klachten van hooikoortspatiënten toe. De eerste periode zijn het vooral de Elzen en de Hazelaars die zich zullen laten gelden. Vooral tussen de buien door als de zon goed schijnt komt matig allergeen pollen vrij. Door de niet al te hoogstaande winter loopt de natuur iets voor op normaal, waardoor veel mensen al overlast kunnen ondervinden.
Het weer lijkt nog niet zijn best te doen om de pollenverspreiding te versterken. De komende dagen liggen de temperatuur met 7 graden rond de normaal en wisselen buien, stapelwolken en zon elkaar af. De buien zorgen meestal voor uitspoeling. De buien zijn echter ook lokaal en zullen niet overal het gewenste effect hebben. Richting het weekend lijkt een hogedrukgebied meer invloed te krijgen en neemt de kans op meer overlast toe.
Pollenkalender

De pollenkalender geeft precies aan wanneer een gras, boom of onkruid bloeit.
Download de Pollenkalender

Pollenkalender
KOAG/KAG-nummer: 24-0411-0608
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.