Over hooikoorts

Welke pollen zitten wanneer in de lucht?

Je kunt hiervoor het beste de pollenkalender bekijken. Bekijk hier de pollenkalender.

Ik heb last van een loopneus en moet vaak niezen. Heb ik nu hooikoorts?

De klachten kunnen het gevolg zijn van hooikoorts. Dit hangt vooral af of je de klachten alleen in een bepaalde periode van het jaar hebt. Het kan namelijk zijn dat je bijvoorbeeld overgevoelig bent voor huisstofmijt. De huisarts kan een allergietest afnemen om te kijken waarvoor je allergisch bent.

Kun je hooikoorts krijgen van fruit of een bepaalde voeding?

De volgende voedingsstoffen bevatten histamine of maken histamine vrij; Garnalen, verse schaal- en schelpdieren, ananas, bananen en kiwi.Op zichzelf hoef je hier geen last van te hebben, maar ze kunnen een allergische reactie versterken.

Hoe ontstaat hooikoorts?

Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op pollen(stuifmeel) van sommige grassen, planten en bomen. De overgevoeligheid voor stuifmeel ontstaat doordat het afweermechanisme van het lichaam in de war is. Door de allergische reactie komt er een stof vrij (histamine), waardoor hooikoortsklachten ( zoals een loopneus, verstopte neus of jeukende ogen) optreden. Kijk hier voor meer informatie over hooikoorts.Je kunt van alle verschijnselen last hebben, maar ook van bijvoorbeeld alleen een loopneus. Overgevoeligheid voor bepaalde stoffen kan spontaan ontstaan; je hoeft er nooit eerder last van te hebben gehad.

Hebben jullie ook informatie over bomenallergie?

Deze hooikoortsperiode loopt van eind januari tot eind augustus. Voor meer informatie kun je het beste onze pollenkalender 2015 raadplegen.

Waar komt de naam hooikoorts vandaan?

Dr. John Bostock -een Engelse dokter- bedacht in 1928 de naam hooikoorts; het viel hem op dat de “aandoening” waar hij zelf veel last van had, altijd samenviel met de hooitijd. Toen hij als gevolg van zijn neus- en oogklachten bovendien een koortsig gevoel kreeg, was de naam hooikoorts snel gevonden.

Hoe komt het dat de één meer last heeft van hooikoorts dan de ander?

Een aantal factoren bepalen de sterkte van een hooikoortsaanval. Zo bepaald de conditie van de slijmvliezen hoe snel je hooikoorts kan krijgen. Wanneer de slijmvliezen door bijvoorbeeld veel snuiten geïrriteerd zijn is de kans hoger om last van hooikoorts te krijgen.
Tevens is de hooikoortsaanval afhankelijk van de soort pollen waarvoor je allergisch bent. Hooikoorts kan daardoor vroeg of laat in het seizoen of het gehele seizoen plaatsvinden.
De klachten verschillen ook per jaar. Het ene seizoen zijn er veel pollen in de lucht, en het andere jaar, afhankelijk van de weersomstandigheden, is de pollenconcentratie erg laag.

Veroorzaken alle pollen hooikoorts?

Mensen met hooikoorts hebben met name last van de pollen van windbestuivende planten, bomen en grassen. Immers, de gewassen waarvan de pollen door insecten worden verspreid, worden zelden of nooit ingeademd door de mens. Deze niet- windbestuivers maken gebruik van felle kleuren om de aandacht van insecten te trekken. Als algemene vuistregel geldt dan ook: hoe kleuriger de bloem, hoe kleiner de kans op hooikoorts!

Is hooikoorts gevaarlijk?

Hooikoorts is niet gevaarlijk, maar voor veel mensen wel heel erg vervelend. Hooikoorts kan er toe leiden dat mensen op de mooiste dagen van het jaar binnen moeten blijven. Bovendien keert hooikoorts jaarlijks terug, al krijg je er doorgaans minder last van naarmate je ouder wordt.

Kan ik sporten met hooikoorts?

Ja, dat kan! Sport liever niet op droge, zonnige, winderige dagen en train bij voorkeur ’s ochtends vroeg of na een regenbui. Zoek de pollen niet op door in het bos of op een grasveld te gaan sporten maar kies voor een zaalsport of ga bijvoorbeeld zwemmen in een binnenbad.
Hooikoorts en sport

Categorieën
Wat is hooikoorts?Hooikoorts symptomenBehandelingTipsHooikoorts­verwachting
Middelen
NeussprayOogdruppelsTabletten
Meer informatie
Prevalin.nl
Over Prevalin
Contact