Benauwdheid

Hooikoorts kan samengaan met benauwdheid. De allergische reactie in je neus en luchtwegen kunnen ervoor zorgen dat je je benauwd kunt voelen. Je kunt ook jeuk in je keel of keelpijn krijgen waardoor je benauwd kan worden en kan gaan piepen. Een piepende ademhaling bij allergie kan duiden op astmatische aanvallen. Astmapatiënten met hooikoorts hebben tijdens een onderzoek van TNS NIPO aangegeven dat de hooikoorts hun astma-aanvallen verergert. Het merendeel van de ondervraagden zei dit te ervaren. De bevindingen van het onderzoek werden gepubliceerd in het rapport “De impact van rhinitis bij astmapatiënten”(2005).*

Geen duidelijke oorzaak

Wat precies de oorzaak is van het verergeren van astma-aanvallen door hooikoorts, is helaas nog niet duidelijk. Wel wordt het verband door de medische wereld onderkend. Als je astmapatiënt bent, is het verstandig je huisarts te melden dat je ook hooikoorts hebt. Andersom geldt ook: heb je hooikoorts, dan is de kans groot dat je gevraagd wordt of je astma hebt.

Bij de drogist en apotheek zijn verschillende producten te koop die de hooikoorts symptomen kunnen verminderen. Bijvoorbeeld tabletten.

Lees hier meer over middelen die je kunt gebruiken om hooikoorts tegen te gaan.