Histamine

Histamine, voor de één een nachtmerrie, de ander heeft er misschien nog nooit van gehoord. Mensen met hooikoortsklachten praten vaak over histamine, maar diëtisten bijvoorbeeld ook. Misschien heb je al verschillende verhalen gehoord. Wat is histamine precies en wat is het verband met hooikoorts?

Wat is histamine?

Histamine is een stof die in het lichaam en in bepaalde voedingsmiddelen zit. In het lichaam speelt histamine een rol binnen het immuunsysteem. Er is een kleine hoeveelheid opgeslagen in de mestcellen;dat zijn cellen waarin het lichaam stoffen bewaart die indringers onschadelijk kunnen maken. Deze zijn nodig voor diverse lichaamsprocessen zoals:

  • De ademhaling 
  • De bloedsomloop
  • De spijsvertering
  • Het hartritme

Daarnaast beschermt histamine je tegen stoffen die het lichaam als ‘gevaarlijk’ beschouwt. Denk bijvoorbeeld aan het gif van een wespensteek. Je lichaam brengt dan meer histamine naar de plek waarde gevaarlijke stof zit en maakt antistoffen aan.

Hoewel histamine dus een lichaamseigen stof is, kun je maar een beperkte hoeveelheid aan. Hoeveel histamine je lichaam aan kan, is voor iedereen verschillend. Het lichaam kan namelijk niet goed omgaan met grote hoeveelheden histamine. Wanneer er teveel histamine in je lichaam vrijkomt, uit zich dat in allergische reacties. Je kunt dan last hebben van:

  • Irritatie van huid, neus, keel en longen
  • Jeuk Roodheid en zwelling
  • Huiduitslag
  • Hoesten
  • Slijm in de keel 
  • Slaapproblemen

Het verband tussen een histamine intolerantie en hooikoorts

Wanneer grassen, planten en bomen in bloei staan, laten deze stuifmeel (pollen).vrij in de lucht. Als iemand met een histamine intolerantie tijdens het hooikoortsseizoen in contact komt met stuifmeel, denkt het lichaam dat er een gevaarlijke stof het lichaam binnendringt. Net als bij de wespensteek, stuurt het lichaam extra histamine naar de plek waar de gevaarlijke stof zich bevindt. Het immuunsysteem gaat vervolgens aan de slag en produceert een antistof.

Histamine zorgt onder andere voor een verwijding van de bloedvaten, waardoor er veel vocht vrijkomt. In het geval van een histamine intolerantie kan dit een loopneus veroorzaken. Na verloop van tijd kan het neusslijmvlies opzwellen, waardoor de neus juist weer verstopt raakt. Daarnaast hecht de histamine zich ook aan bepaalde zenuwuiteinden, waardoor jeuk en onbedaarlijke niesbuien kunnen ontstaan.

Histamine is dus een lichaamseigen stof, die je beschermt tegen gevaarlijke indringers. Te veel histamine in je lichaam werkt juist averechts en veroorzaakt vervelende allergische reacties, zoals irritatie van de neus, ogen, huid, keel en longen. Naast het feit dat je lichaam zelf histamine aanmaakt, is het ook terug te vinden in voeding. Let hier op, als je overgevoelig bent. Te veel histamine is dus niet goed voor je. Lees meer over hoe antihistamine voor verlichting kan zorgen bij een histamine intolerantie.