Vermoeidheid

Zodra de pollen weer door de lucht zweven weet je het al: het hooikoortsseizoen is begonnen. Voor jou betekent dit mogelijk dat je last hebt van je neus, ogen en misschien ook vermoeid voelt. Maar komt het door de hooikoorts dat je zo moe bent? Of heeft dat misschien een andere reden? Hieronder hebben we alles over hooikoorts en vermoeidheid voor je op een rijtje gezet.

Wat is vermoeidheid?

Vermoeidheid is een staat waarin je lichaam en geest zich bevinden als je je slaperig voelt en je minder in staat bent om bepaalde activiteiten te ondernemen. Symptomen van vermoeidheid kunnen onder andere zijn:

  • Vermoeide ogen
  • Een futloos gevoel
  • Hoofdpijn

Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben, voorbeelden hiervan zijn stress of weinig slapen. Verder kan moeheid ook komen door lichamelijke oorzaken. Blijf je langdurig last houden van vermoeidheid? Ga dan even langs bij je huisarts, deze kan dan onderzoeken wat precies de oorzaak is.

Kun je vermoeid raken door hooikoorts?

Het antwoord hierop is kort maar krachtig: ja! Je kunt vermoeid raken door hooikoorts. Deze vermoeidheid veroorzaakt door hooikoorts kan een aantal redenen hebben. Allereerst is je immuunsysteem tijdens je hooikoortsallergie in gevecht met de pollen. De constante vrijlating van histamine om de ‘gevaarlijke’ pollen tegen te gaan, kan je lichaam energie kosten. Je immuunsysteem is namelijk voortdurend aan het werk om je te beschermen. Daarnaast slaap je misschien ook minder goed als je last hebt van hooikoortsklachten. Die snotterende neus kan je lang wakker houden in de nacht. Hierdoor kun je slecht slapen en dit zorgt weer voor energieverlies wat erg storend kan zijn overdag. Verder zijn er ook een aantal hooikoortsmiddelen die je moe en slaperig maken. Als je deze medicijnen overdag inneemt dan is het toch lastig om de hele dag energiek te blijven. Tabletten op basis van antihistaminica kunnen voor vermoeidheid zorgen gedurende de dag.

Wat kun je doen tegen vermoeidheid bij hooikoorts?

Helaas is er geen wondermiddel tegen vermoeidheid. Gelukkig zijn er wel een aantal tips die je kunnen helpen. Allereerst is het van belang om altijd je raam dicht te houden in je huis, voornamelijk in je slaapkamer. Zelfs in de nacht kunnen er namelijk gemakkelijk stuifmeelkorreltjes je kamer binnen vliegen. Hierdoor kunnen je hooikoortsklachten terug blijven komen en slaap je een nacht slecht. Is het echt te warm? Probeer dan een anti-pollenhor voor het raam te zetten. Dan kun je je raam toch open zetten maar komen er geen pollen binnen.

Als je toch echt niet zonder hooikoorts tabletten kunt, dan is het misschien een idee om deze in de avond in te nemen. Je gaat dan toch al naar bed.

Vermoeidheid en hooikoorts kunnen dus wel degelijk hand in hand gaan. Heb jij naast vermoeidheid nog meer last van hooikoorts symptomen en ben je benieuwd hoe je deze kunt verlichten? Lees dan hier meer over bij onze hooikoorts medicijnen of hooikoorts tips.