Hooikoorts

Heerlijk, het is eindelijk weer lente. De dikke winterjas blijft in de kast en de truien worden vervangen door t-shirts. We trekken massaal naar buiten om te genieten van de eerste warme zonnestralen. Eenmaal buiten aangekomen kunnen de eerste veranderingen zich voordoen: een verstopte neus, tranende ogen. Is het een late verkoudheid? Er is een kans dat je last hebt van hooikoorts. Maar wat is hooikoorts precies en hoe kun je het herkennen?

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bepaalde grassen, planten en bomen die in bloei staan. Het stuifmeel, ook wel pollen genoemd, zweeft in de lucht en kan voor een overgevoelige reactie van de mond, ogen, neus en luchtwegen zorgen, als je ermee in aanraking komt.

De periode dat je last kunt hebben van hooikoorts is geheel afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waar je allergisch voor bent. De meeste bloeien tussen februari en september. In deze periode heb je dan ook kans op symptomen van hooikoorts. Wil je weten wanneer de grassen, planten of bomen bloeien die hooikoortsklachten veroorzaken? Bekijk dan de pollenkalender.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

De symptomen van hooikoorts lijken op die van een verkoudheid. Ze uiten zich vaak rond de mond, ogen
en neus. Je kunt dan last hebben van:

Wil je meer weten over hoe je symptomen van hooikoorts kunt herkennen? Lees hier alles over hooikoortssymptomen.

Hoe kun je de symptomen van hooikoorts behandelen?

Om de klachten van hooikoorts te verminderen, kun je deze op verschillende manieren behandelen. Er zijn drie dingen die je daarvoor kunt doen:

  • Symptomen verlichten
  • Stuifmeel vermijden
  • Immunotherapie starten

Voor vermindering van hooikoortsklachten gebruik je geneesmiddelen of medische hulpmiddelen. Om de klachten niet erger te maken, vermijd je stuifmeel. Voor een oplossing op de lange termijn, kun je kiezen om te starten met immunotherapie. Wil je meer weten over hoe je hooikoortsklachten kunt verlichten? Lees hier dan alles over behandelingen bij hooikoorts

Hooikoorts is dus een allergie voor stuifmeel van bepaalde grassen, bomen en planten. De symptomen van hooikoorts lijken op die van een verkoudheid: een loopneus, niesbuien, jeukende ogen en benauwdheid. Naast bovenstaande behandelingen is er nog meer wat je kunt doen om je klachten te verminderen tijdens de hooikoortsperiode. Lees hier alle handige tips bij hooikoorts.

Wat is het verschil tussen hooikoorts en verkoudheid?

De symptomen van hooikoorts lijken erg op die van een verkoudheid. Dit kan best verwarrend zijn, maar door onderstaande vergelijkingen zal je de verschillen makkelijker kunnen herkennen.

De loopneus

Wanneer je hooikoorts hebt, dan kun je binnen enkele minuten een loopneus hebben, maar die verdwijnt vaak na een aantal uur. De loopneus kan ook afnemen wanneer het heeft geregend of wanneer het avond wordt. Een loopneus bij verkoudheid doet er een paar uur over om op te bouwen en blijft een aantal dagen continu bezig.

Hoesten

Hoesten is het gevolg van de luchtwegen die geïrriteerd worden door het slijm (kriebelhoest) of een reflex om het overtollige slijm af te voeren (vastzittende hoest). Hoesten kan zowel bij een verkoudheid, als bij
hooikoorts een symptoom zijn. Wanneer je hooikoorts hebt en moet hoesten dan is het geen vastzittende hoest, maar een kriebelhoest.

Het slijm

Bij verkoudheid is het slijm (snot) in je neus dik en slijmerig en kan het een andere kleur hebben. Bij hooikoorts heb je vaak te maken met waterig snot, dat niet verkleurd is.

Jeuk

Jeuk aan de neus is een klacht die zowel bij hooikoorts, als bij verkoudheid aanwezig kan zijn. Een jeukend gehemelte of een droog kriebelend gevoel achter de keelholte, is een teken van hooikoorts. Datzelfde geldt ook bij jeukende-, tranende- en branderige ogen.

Hopelijk weet je nu de verschillen te herkennen. Wil je het toch nog zeker weten? Doe dan de hooikoortstest.