Hooikoorts

Heerlijk, het is eindelijk weer lente. De dikke winterjas blijft in de kast en de truien worden vervangen door t-shirts. We trekken massaal naar buiten om te genieten van de eerste warme zonnestralen. Eenmaal buiten aangekomen kunnen de eerste veranderingen zich voordoen: een verstopte neus, tranende ogen. Is het een late verkoudheid? Er is een kans dat je last hebt van hooikoorts. Maar wat is hooikoorts precies en hoe kun je het herkennen?

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bepaalde grassen, planten en bomen die in bloei staan. Het stuifmeel, ook wel pollen genoemd, zweeft in de lucht en kan voor een overgevoelige reactie van de mond, ogen, neus en luchtwegen zorgen, als je ermee in aanraking komt.

De periode dat je last kunt hebben van hooikoorts is geheel afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waar je allergisch voor bent. De meeste bloeien tussen februari en september. In deze periode heb je dan ook kans op symptomen van hooikoorts. Wil je weten wanneer de grassen, planten of bomen bloeien die hooikoortsklachten veroorzaken? Bekijk dan de pollenkalender.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

De symptomen van hooikoorts lijken op die van een verkoudheid. Ze uiten zich vaak rond de mond, ogen
en neus. Je kunt dan last hebben van:

Wil je meer weten over hoe je symptomen van hooikoorts kunt herkennen? Lees hier alles over hooikoortssymptomen.

Hoe kun je de symptomen van hooikoorts behandelen?

Om de klachten van hooikoorts te verminderen, kun je deze op verschillende manieren behandelen. Er zijn drie dingen die je daarvoor kunt doen:

  • Symptomen verlichten
  • Stuifmeel vermijden
  • Immunotherapie starten

Voor vermindering van hooikoortsklachten gebruik je geneesmiddelen of medische hulpmiddelen. Om de klachten niet erger te maken, vermijd je stuifmeel. Voor een oplossing op de lange termijn, kun je kiezen om te starten met immunotherapie. Wil je meer weten over hoe je hooikoortsklachten kunt verlichten? Lees hier dan alles over behandelingen bij hooikoorts

Hooikoorts is dus een allergie voor stuifmeel van bepaalde grassen, bomen en planten. De symptomen van hooikoorts lijken op die van een verkoudheid: een loopneus, niesbuien, jeukende ogen en benauwdheid. Naast bovenstaande behandelingen is er nog meer wat je kunt doen om je klachten te verminderen tijdens de hooikoortsperiode. Lees hier alle handige tips bij hooikoorts.

Zo! Nu weet je alles over hooikoorts. Wil je weten of je last hebt van hooikoorts? Doe dan de hooikoortstest.