Behandeling

Zodra de narcissen in bloei staan, de bijtjes rondvliegen en de temperaturen weer stijgen, is het zo ver: het is lente! Voor veel mensen is dit goed nieuws, maar als je hooikoorts hebt kan de lente soms minder leuk zijn. Alle hooikoortsklachten komen dan weer om de hoek kijken. Wil jij weten hoe je jouw hooikoorts kunt behandelen zodat je toch naar buiten kunt zonder een loopneus en geïrriteerde ogen? Lees dan snel verder.

Hoe kun je hooikoorts behandelen?

Hooikoorts wordt veroorzaakt door stuifmeel of pollen van sommige grassen, planten en bomen in bloei. Die pollen zweven in de lucht en dat adem je in. Als je hooikoorts hebt, ben je allergisch voor deze pollen. Hooikoorts klachten kunnen vervelend zijn en vooral als je wilt genieten van de buitenlucht tijdens de lente. Laat je dus vooral niet tegenhouden door je hooikoorts. Er zijn namelijk een paar hooikoortsbehandelingen waar jij uit kunt kiezen om je allergieklachten te verminderen:

  • Hooikoorts prik
  • Hooikoorts medicijnen
  • Stuifmeel vermijden

Hooikoorts prik

Als je last hebt van hooikoorts kun je ervoor kiezen om immunotherapie te ondergaan, ook wel de hooikoorts prik genoemd. Met deze therapie wordt je ongevoeliger gemaakt voor de stoffen waar je allergisch voor bent. Met behulp van injecties worden de stoffen waar je allergisch voor bent toegediend. Bij elke injectie is de dosis weer iets hoger zodat je lichaam langzaam aan de stofjes gewend raakt. Hierdoor kunnen de hooikoorts klachten afnemen. De immunotherapie vindt eerst wekelijks plaats en later elke vier tot zes weken. De hele behandeling duurt drie tot vijf jaar. Raadpleeg een arts om erachter te komen of je in aanmerking komt voor deze behandeling.

Hooikoorts middelen

Naast de hooikoorts prik zijn er ook verschillende middelen die helpen bij hooikoorts klachten. Prevalin biedt geneesmiddelen* en medische hulpmiddelen** aan. Deze middelen dragen bij aan de vermindering van hooikoorts klachten.

Neusspray

Heb je last van een loopneus, verstopte neus of niesbuien? Dan zijn er verschillende neussprays die hooikoorts symptomen rondom de neus verlichten. Een neusspray pakt het probleem bij de kern aan; namelijk bij de neus. Er zijn neussprays op basis van de werkende stof dinatriumcromoglicaat*. Deze neussprays remmen het vrijkomen van stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken, zodat de verschijnselen van hooikoorts worden tegengegaan. Ook zijn er neussprays op basis van de werkende stof micro-gel**. Deze neussprays maken de neus vrij van pollen en vormen een ondoordringbare micro-gel barrière op het neusslijmvlies.

Oogdruppels

Heb je last van tranende, geïrriteerde of jeukende ogen? Dan kunnen oogdruppels jou helpen! Oogdruppels verminderen de hooikoortsklachten aan de ogen door de werkende stof van dinatriumcromoglicaat*. Deze stof remt overgevoeligheidsreacties, waardoor hooikoorts verschijnselen worden voorkomen of verdwijnen.

Hooikoorts tabletten

Heb je last van een jeukende neus, een loopneus en brandende of tranende ogen? Dan zijn hooikoorts tabletten* misschien een optie voor jou! De werkende stof cetirizine zorgt ervoor dat de werking van histamine wordt geremd. Histamine is een stofje wat ervoor zorgt dat je last hebt van hooikoorts klachten.

Stuifmeel vermijden

Naast middelen te gebruiken kun je ook proberen zoveel mogelijk stuifmeel te vermijden. Hier een aantal tips waar je op kunt letten:

  • Houd de hooikoorts verwachting in de gaten. Je kunt elke dag bekijken hoeveel pollen er in de lucht hangen zodat je voorbereid naar buiten kan.
  • Houd de ramen dicht in het hooikoortsseizoen om pollen buiten de deur te houden.
  • Houd je slaapkamer pollenvrij door regelmatig je bed te verschonen en te stofzuigen. Wil je meer tips? Lees snel onze hooikoorts tips!

* Geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

** Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.