Hooikoorts prik

Tijdens het hooikoortsseizoen kunnen mensen die allergisch zijn voor pollen last krijgen van vervelende klachten zoals een verstopte neus, niesbuien en tranende ogen. Je kunt deze klachten tijdelijk verlichten door medicijnen te gebruiken. Maar kun je ook toleranter worden voor de stof waarvoor je allergisch bent? We vertellen je alles over immunotherapie, ook wel de hooikoortsprik genoemd.

Wat is een hooikoortsprik?

Als je gevoelig bent voor pollen en last hebt van hooikoortsklachten kun je ervoor kiezen om immunotherapie te ondergaan. Immunotherapie is het toedienen van allergenen (graspollen extract) via kleine injecties in toenemende concentraties. Het doel hiervan is om je ongevoelig te maken voor de stof waarvoor je allergisch bent. De therapie bestaat uit meerdere sessies over langere tijd zodat je lichaam rustig en geleidelijk kan wennen aan de stof waarvoor je allergisch bent. Hierdoor gaat je immuunsysteem steeds minder of niet meer reageren op de allergenen en nemen de hooikoortsklachten af. De behandeling is geschikt voor mensen met ernstige allergische klachten bij wie medicijnen niet of onvoldoende werken en die voor niet veel verschillende allergenen (= stoffen die de allergie veroorzaken) gevoelig zijn.

Hoe lang duurt immunotherapie?

De therapie kan drie tot vijf jaar duren en bestaat uit twee fases, de instelfase en de onderhoudsfase. De instelfase bij allergie voor stuifmeel van bloeiende grassen, bomen en planten duurt normaal gesproken zes tot elf weken en wordt gevolgd door de onderhoudsfase.

Instelfase

De instelfase is bedoeld om je te laten wennen aan de stof waarvoor je allergisch bent en je lichaam te testen. Tijdens de eerste behandeling krijg je het allergeen via drie kleine onderhuidse injecties in toenemende concentraties om het half uur toegediend. Het is belangrijk dat deze behandeling in het ziekenhuis plaatsvindt onder begeleiding van een arts. Het kan namelijk voorkomen dat je een allergische reactie krijgt na de injecties. Na de eerste behandeling moet je elke week een keer langskomen in het ziekenhuis. Per bezoek krijg je een hooikoorts injectie, waarbij de concentratie wekelijks wordt opgehoogd tot de maximale dosering. Als je lichaam goed reageert op de maximale concentratie, mag je door naar de onderhoudsfase. In deze fase hoef je niet meer naar het ziekenhuis en neemt je eigen huisarts de therapie over.

Onderhoudsfase

Tijdens de onderhoudsfase krijg je één keer per maand de hoogste concentratie van de stof waarvoor je allergisch bent via een hooikoortsprik toegediend. Deze fase kan drie tot vijf jaar duren en verschilt per individu.

Hoe bereid je je voor op immunotherapie?

Er zijn een aantal aandachtspunten waarop je voor en na de behandeling moet letten:

  • Geef voor de hooikoorts prik aan of je fit bent; bij koorts wordt de injectie uitgesteld
  • Neem minimaal 30 minuten voor de injectie een tablet antihistamine in
  • Vermijd na de behandeling (zware) lichamelijke inspanning

Kun je hooikoorts voorkomen met immunotherapie?

De exacte resultaten van de therapie zijn per persoon verschillend en daarmee vooraf onvoorspelbaar. Als de immunotherapie goed aanslaat kan je lichaam immuun raken voor het allergeen, maar dit is niet bij iedereen het geval. In de meeste gevallen zullen de hooikoortsklachten verminderen en kun je minder medicijnen gaan gebruiken. Bespreek de mogelijkheden van immunotherapie altijd eerst met een specialist.

Ben je benieuwd welke behandelingen bij hooikoorts er bestaan? Lees dan meer op onze pagina over hooikoortsbehandelingen.