Last hebben van hooikoorts tijdens je zwangerschap kan leiden tot een hele zoektocht. Want; mag je wel hooikoortsmiddelen gebruiken tijdens je zwangerschap? En zo ja, welke? En er zijn nog andere zaken waar je op moet letten? Om de zoektocht iets gemakkelijker te maken hebben we hieronder wat tips en adviezen voor je op een rijtje gezet.

Hooikoorts en zwangerschap

Hooikoorts tijdens je zwangerschap heeft gelukkig geen enkele invloed op de ontwikkeling van je baby. Het is zelfs mogelijk dat je tijdens jouw zwangerschap juist minder klachten ervaart dan normaal. Dit komt doordat je immuunsysteem en hormoonhuishouding veranderen tijdens de zwangerschap. Je lichaam reageert dan anders op pollen. Helaas zijn er altijd pechvogels die nog steeds, of juist méér, last hebben van hooikoortsklachten door deze lichamelijke veranderingen. Mocht je een van hen zijn, houdt dan rekening met de volgende punten:

Ten eerste is het van groot belang dat je goed slaapt. Hooikoortsklachten kunnen de nachtrust nog wel eens verstoren. Te weinig slaap kan invloed hebben op je immuunsysteem. Luister dus altijd goed naar je lichaam en zorg dat je genoeg slaap krijgt.

Ten tweede is het van groot belang dat je oplet welke hooikoortsproducten je gebruikt. Neem altijd contact op met je arts zodra je gebruik wilt maken van hooikoortsmiddelen of medicijnen. Deze kan je dan verder helpen.

Hooikoortsmiddelen tijdens de zwangerschap

Hooikoortsmiddelen kunnen verschillende basisstoffen hebben zoals:

  • Antihistaminica*
  • Cromonen*

Wat deze basisstoffen precies inhouden hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Antihistaminica*

Antihistaminica blokkeren de werking van histamine. Er zijn onvoldoende gegevens bekend over de mogelijke negatieve gevolgen bij gebruik van hooikoortsmiddelen tijdens de zwangerschap. Dus mocht je gebruik willen maken van hooikoortsmiddelen met deze basisstof, neem dan contact op met je arts. Deze kan je alles vertellen over de hooikoortsmiddelen en de beschreven onderzoeken.

Cromonen*

Een behandeling van hooikoorts met cromonen verstevigt de mestcellen (de ontstekingscellen in het slijmvlies) waardoor er minder histamine in je lichaam vrijkomt. Cromonen zijn voornamelijk beschikbaar in neussprays. Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de mogelijke negatieve effecten van hooikoortsmiddelen tijdens de zwangerschap. Daarom is het belangrijk dat als je zwanger bent en gebruik wilt maken van hooikoortsmiddelen met deze basisstof, om contact op te nemen met je arts.

Let op: het belangrijk om je te realiseren dat artsen altijd adviseren om zo min mogelijk medicijnen te gebruiken tijdens de zwangerschap. Gebruik je liever helemaal geen hooikoortsmiddelen dan kunnen onze hooikoorts tips je ook helpen!

Lees ook altijd de bijsluiter even door. Wil je hooikoortsmiddelen in combinatie met een ander medicijn gebruiken? Neem dan ook contact op met je arts.

*Geneesmiddelen, lees voor gebruik de bijsluiter.