Jeukende ogen


Jeukende ogen door hooikoorts kunnen vervelend zijn. Dit symptoom gaat vaak gepaard met tranende-, branderige-, rode- of opgezwollen ogen. Deze zogeheten ‘hooikoorts-ogen’ kunnen je zicht verslechteren en sommige mensen ervaren deze klachten als pijnlijk. Maar hoe komt het dat je ogen jeuken en opzwellen door hooikoorts en nog belangrijker, wat kun je er bij doen?

Hoe kom je aan jeukende ogen door hooikoorts?

Jeuk aan de ogen door hooikoorts komt doordat je een allergische reactie krijgt op vrijgekomen stuifmeel. Als stuifmeel in aanraking komt met de ogen, raken de slijmvliezen geprikkeld. Het immuunsysteem in het slijmvlies van de ogen reageert dan ‘abnormaal’ op het stuifmeel. Het stuifmeel bindt zich vervolgens aan antistoffen, die aan bepaalde cellen in het slijmvlies gebonden zijn. Deze cellen heten mestcellen. Wanneer het stuifmeel zich aan de antistoffen bindt, wordt de mestcel gestimuleerd waardoor stoffen uit de cel vrijkomen, waaronder histamine. Deze stoffen verwijden kleine bloedvaatjes in het slijmvlies en veroorzaken slijmvliesontsteking, waardoor klachten kunnen ontstaan zoals jeuk, tranende opgezwollen ogen en een snotterige neus.

Wat kun je bij jeukende ogen doen?

Jeukende-, tranende-, branderige-, rode- en opgezwollen ogen zijn veel voorkomende symptomen van hooikoorts. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de hooikoorts-ogen te verminderen:

  • Oogdruppels kunnen klachten zoals jeukende en opgezwollen ogen verlichten. Deze oogdruppels vormen een beschermlaag over het oog, waardoor histamine niet kan vrijkomen en je beter beschermd bent tegen hooikoorts symptomen.
  • Draag zo vaak mogelijk een zonnebril, zodat het stuifmeel minder snel in je ogen komt.
  • Probeer wrijven in de ogen te vermijden. Gebruik een nat washandje om je ogen schoon te houden.
  • Sluit ramen en deuren bij warme temperaturen. Hierdoor komen pollen minder snel in huis terecht.

Kun je ook jeukende ogen hebben zonder hooikoorts?

Bij iemand met hooikoorts reageert het lichaam gevoelig op stuifmeel. Het kan voorkomen dat je bovenstaande klachten ervaart, terwijl je niet allergisch bent voor stuifmeel. Deze symptomen kunnen ook verschijnen als je overgevoelig bent voor huisstofmijt, schimmels, katten- of hondenharen. Het is dan aan te raden om een afspraak te maken met de huisarts. De huisarts kan namelijk de exacte oorzaak van de klachten opsporen.