Hooikoorts of verkoudheid?

Wat is het verschil?

De symptomen van hooikoorts lijken erg op die van een verkoudheid. Dit kan best verwarrend zijn, maar door onderstaande vergelijkingen zal je de verschillen makkelijker kunnen herkennen.

De loopneus

Wanneer je hooikoorts hebt, dan kun je binnen enkele minuten een loopneus hebben, maar die verdwijnt vaak na een aantal uur. De loopneus kan ook afnemen wanneer het heeft geregend of wanneer het avond wordt. Een loopneus bij verkoudheid doet er een paar uur over om op te bouwen en blijft een aantal dagen continu bezig.

Hoesten

Hoesten is het gevolg van de luchtwegen die geïrriteerd worden door het slijm (kriebelhoest) of een reflex om het overtollige slijm af te voeren (vastzittende hoest). Hoesten kan zowel bij een verkoudheid, als bij hooikoorts een symptoom zijn. Wanneer je hooikoorts hebt en moet hoesten dan is het geen vastzittende hoest, maar een kriebelhoest.

Het slijm

Bij verkoudheid is het slijm (snot) in je neus dik en slijmerig en kan het een andere kleur hebben. Bij hooikoorts heb je vaak te maken met waterig snot, dat niet verkleurd is.

Jeuk

Jeuk aan de neus is een klacht die zowel bij hooikoorts, als bij verkoudheid aanwezig kan zijn. Een jeukend gehemelte of een droog kriebelend gevoel achter de keelholte, is een teken van hooikoorts. Datzelfde geldt ook bij jeukende-, tranende- en branderige ogen.

Hooikoortstest

Hopelijk weet je nu de verschillen te herkennen. Wil je het toch nog zeker weten? Doe dan de hooikoortstest.