Middelen tegen hooikoorts

Om je hooikoortsklachten te verlichten, kun je middelen** tegen hooikoorts gebruiken. Neem nooit hooikoorts medicijnen in als je niet zeker weet of hooikoorts hebt. Dit kan gevaarlijk zijn. Doe daarom altijd eerst een hooikoortstest bij de huisarts.

Begin op tijd met innemen

Veel mensen met hooikoorts beginnen weken te laat met het innemen van hooikoorts medicijnen. Ze gaan pas medicijnen gebruiken als de pollen al door de lucht zweven. Maar eigenlijk is dat veel te laat. Hou de hooikoortsverwachting goed in de gaten zodat je je hooikoortsmiddelen* optijd kunt innemen.

Wanneer komen de pollen in de lucht?

Je krijgt last van hooikoortsklachten als je in contact komt met de pollen van bomen, grassen of planten waar je allergisch voor bent. Deze moeten dus in bloei staan. Elke plantensoort bloeit op een ander moment in het jaar. De bloeiperiode is overigens niet altijd hetzelfde. Afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur kan deze soms wel met enkele weken variëren. Wil je weten wanneer de voor jou belastende pollen in de lucht komen? Kijk dan op de pollenkalender. Hierop vind je voorspelling van de pollenconcentraties in de lucht. Je vindt er ook een overzicht dat de kruisreactiviteit weergeeft. Hierin kun je aflezen hoe groot de kans is dat je ook voor andere pollen allergisch bent.

Tabletten, neusspray of oogdruppels?

Welk hooikoorts middel* voor jou het meest geschikt is, hangt af van de symptomen die je hebt. Heb je vooral last van jeukende, tranende of branderige ogen, dan kun je oogdruppels gebruiken. Heb je vooral een verstopte neus, dan kan een neusspray goed helpen. Naast deze plaatselijk werkende medicijnen zijn er ook tabletten. Deze werken in je hele lichaam en zorgen ervoor dat je slijmvliezen minder sterk op de pollen reageren.

* Geneesmiddel of Medisch hulpmiddel
** Geldt niet voor een neusspray met antihistaminica

Categorieën
Wat is hooikoorts?Hooikoorts symptomenBehandelingTipsHooikoorts­verwachting
Middelen
NeussprayOogdruppelsTabletten
Meer informatie
Prevalin.nl
Over Prevalin
Contact