Hooikoorts tips

Hooikoorts kan een vervelende allergie zijn. Op het moment dat iedereen in het hooikoortsseizoen naar buiten gaat zit jij misschien binnen omdat je anders last krijgt van een loopneus of jeukende ogen. Gelukkig zijn er veel middelen en hooikoorts tips die je kunnen helpen om die hooikoortsklachten te verminderen. Lees de onderstaande informatie en tips goed door en wie weet zit jij de volgende keer ook gewoon lekker buiten.

Wat te doen bij hooikoorts?

Afhankelijk van je klachten kun je gebruik maken van verschillende hooikoortsmiddelen*. Deze zijn vaak verkrijgbaar in de vorm van neussprays, oogdruppels of tabletten. Hieronder staat bij welke klachten je het best gebruik kunt maken van welk middel.

Neusspray*

Het voordeel van een neusspray is dat het middel lokaal werkt. Het remt het vrijkomen van histamine en hierdoor treden er minder hooikoortsklachten op. Je kunt neusspray het best gebruiken als je last hebt van:

  • Een verstopte neus
  • Een loopneus
  • Rode huid rondom de neus
  • Jeuk aan de neus
  • Niezen

Oogdruppels**

Oogdruppels werken, net zoals neussprays, lokaal op de plek waar je klachten hebt. De druppels creƫren een beschermend laagje over je ogen. Hierdoor komen je ogen niet in contact met stuifmeel en komt er dus geen histamine vrij. Je kunt oogdruppels het best gebruiken als je last hebt van:

  • Tranende ogen
  • Rode of branderige ogen
  • Jeukende ogen
  • Pijnlijke ogen
  • Gezwollen ogen

Tabletten**

Tabletten werken minder lokaal dan neussprays of oogdruppels. Tabletten worden vaak gebruikt als remmer van histamine voor de minder lokale klachten. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Jeukende oren en keel
  • Dichtzittende oren en keel
  • Pijnlijke oren en keel
  • Hoesten

Tips bij hooikoorts

Natuurlijk zijn er ook manieren om stuifmeel te vermijden. Want minder contact met stuifmeel resulteert natuurlijk ook tot minder hooikoortsklachten. Hieronder staan de beste hooikoortstips voor je op een rijtje.

Tip 1: houd ramen en deuren dicht

Als je je ramen en deuren dicht houdt, hebben pollen minder kans om je huis binnen te waaien. Mocht je echt behoefte hebben aan frisse lucht zet dan een raam open waar de wind niet op staat. Het kan ook helpen om een anti-pollen hor voor je raam te plaatsen, deze voorkomt dat de pollen binnen komen. Zit je vaak in de auto? Probeer dan de airco ook zo min mogelijk te gebruiken. Deze brengt namelijk de pollen in je auto en dat kan voor hooikoortsklachten zorgen.

Tip 2: zet een zonnebril op

Als je een zonnebril op zet als je naar buiten gaat, komen de pollen minder snel in contact met je ogen. De bril helpt het beste als deze zo veel mogelijk ruimte afsluit tussen de bril en je hoofd. Op deze manier kunnen de pollen er ook niet (onder)langs glippen.

Tip 3: hang geen was buiten op

Als je je schone was buiten ophangt kunnen hier pollen op terecht komen. Terwijl je denkt dat je een schone was hebt, zitten er eigenlijk pollen op je kleding, lakens, handdoeken en alles wat nog meer buiten hangt. Zodra je de was opvouwt en deze opbergt zitten de pollen al snel overal in je huis. Pas hier dus mee op.

Tip 4: vaseline

Smeer een beetje vaseline aan de binnenkant van je neus zodat de korreltjes in de vaseline en niet op je slijmvliezen terecht komen. Hierdoor kun je minder last van je hooikoortsklachten hebben. Vaseline rondom de ogen kan ook helpen bij jeukende ogen.

Tip 5: kam je haar

Het kan helpen om je haar te borstelen voor je naar bed gaat. Hierdoor worden de pollen verwijderd en neem je ze niet mee je bed in.

Tip 6: vermijd plekken met stuifmeel

Probeer zoveel mogelijk plekken te vermijden waar stuifmeel voorkomt. Op het hooikoorts weerbericht kun je precies zien in welke gebieden veel stuifmeel voorkomt. Probeer deze gebieden dus zoveel mogelijk te vermijden.

Tip 7: was je gezicht voor het slapen

Hierdoor spoel je alle stuifmeelkorrels van je gezicht voor je naar bed gaat. Op deze manier komen ze ook niet op je kussen terecht en kan je rustig slapen. Naast hooikoortsmiddelen zijn er dus ook andere manieren om zo min mogelijk last te hebben van je hooikoortsklachten. Het is belangrijk om goed te overwegen van welk middel je gebruik kunt maken. Het is afhankelijk van de hooikoorts klacht, of het middel wat het beste voor je werkt. Kom je er zelf niet uit of houden de symptomen voor langere tijd aan? Raadpleeg dan je huisarts.

* Geneesmiddelen (lees voor gebruik de bijsluiter) en Medische Hulpmiddelen (lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing)

** Geneesmiddelen, lees voor gebruik de bijsluiter.